RÖNTGEN/ULTRALJUD
Vi har digital röntgen. Det innebär att en dator avläser röntgenbilderna efter exponering och bilderna blir synliga på en bildskärm. Jämfört med gammaldags framkallningsteknik går den digitala hanteringen snabbare och ger större möjlighet att förstora detaljer. Miljövinsten är också stor när vi inte längre behöver hantera framkallningskemikalier.

Röntgen av höftleder och armbågar för bedömning av SKK

NYA RUTINER för röntgenundersökning av din hunds höftleder eller armbågar. Innan du bokar en tid hos oss måste du beställa en avläsning av röngtenbilderna hos SKK. Det gör du på den här länken https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning. Du kan göra det 12 månader innan undersökningen. För att resultatet av röntgenundersökingen ska bli officiellt, måste hunden vid röntgentillfället vara minst 12 månader och ID-märkt. Vissa raser ska vara äldre - kontrollera med din uppfödare. Ta med hundens registreringsbevis vid röntgentillfället. Före röntgen vägs hunden, veterinären lyssnar på hjärtat och sedan får hunden en lugnande spruta. Det är - enligt SKK - fr.o.m september -03 obligatoriskt att ge hunden lugnande medel innan röntgen. Du får hjälpa till med att hålla Din hund under röntgen. Personalen visar dig, hur du ska hålla på rätt sätt. Informera personalen om du är gravid eller under 18 år, för då är det inte tillåtet att vara med på röntgen.
Med ultraljud får man tillgång till rörliga bilder och kan därigenom få mycket bra information om det till exempel finns förändringar i urinblåsa, njurar eller lever. Ibland får djuret lugnande medel för att kunna ligga helt stilla vid undersökningen. Ibland behöver man raka bort hår där undersökningen ska ske för att få bra kontakt mot huden. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig för djuret. Dräktighetsundersökning är en av de vanligaste undersökningarna som görs med hjälp av ultraljud. Vid dräktighetsundersökning ges aldrig lugnande medel.
i SKELLEFTEÅ DJURKLINIKEN SKELLEFTEÅ Gertrud Burman
Röntgen är ett värdefullt komplement vid utredningar av skilda slag. Med hjälp av röntgen kan vi påvisa förändringar i skelett och leder samt förändringar av inre organs konturer. Vi utför röntgen i diagnostiskt syfte samt höft- och armbågsledsröntgen för SKK.
Ultraljud är ett bra alternativ och/eller komplement till röntgen.
DJURKLINIKEN i Skellefteå
Gertrud Burman      Skellefteå
RÖNTGEN/ULTRALJUD
Röntgen är ett värdefullt komplement vid utredningar av skilda slag. Med hjälp av röntgen kan vi påvisa förändringar i skelett och leder samt förändringar av inre organs konturer. Vi utför röntgen i diagnostiskt syfte samt höft- och armbågsledsröntgen för SKK. Vi har digital röntgen. Det innebär att en dator avläser röntgenbilderna efter exponering och bilderna blir synliga på en bildskärm. Jämfört med gammaldags framkallningsteknik går den digitala hanteringen snabbare och ger större möjlighet att förstora detaljer. Miljövinsten är också stor när vi inte längre behöver hantera framkallningskemikalier. Röntgen av höftleder och armbågar för bedömning av SKK NYA RUTINER för röntgenundersökning av dinhunds höftleder eller armbågar. Innan du bokar en tid hos ossmåste du beställa en avläsning av röngtenbilderna hos SKK. Det gör du på den här länken: https://www.skk.se/bestall-rontgenavlasning. Du kan göra det 12 månader innan under- sökningen. För att resultatet av röntgenundersökingen ska bli officiellt, måste hunden vid röntgentillfället vara minst 12 månader och ID-märkt. Vissa raser ska vara äldre - kontrollera med din uppfödare. Ta med hundens registreringsbevis vid röntgen- tillfället. Före röntgen vägs hunden, veterinären lyssnar på hjärtat och sedan får hunden en lugnande spruta. Det är - enligt SKK - fr.o.m september -03 obligatoriskt att ge hunden lugnande medel innan röntgen. Du får hjälpa till med att hålla Din hund under röntgen. Personalen visar dig, hur du ska hålla på rätt sätt. Informera personalen om du är gravid eller under 18 år, för då är det inte tillåtet att vara med på röntgen.
Ultraljud är ett bra alternativ och/eller komplement till röntgen. Med ultraljud får man tillgång till rörliga bilder och kan därigenom få mycket bra information om det till exempel finns förändringar i urin- blåsa, njurar eller lever. Ibland får djuret lugnande medel för att kunna ligga helt stilla vid undersökningen. Ibland behöver man raka bort hår där undersökningen ska ske för att få bra kontakt mot huden. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig för djuret. Dräktighetsundersökning är en av de vanligaste undersökningarna som görs med hjälp av ultraljud. Vid dräktighetsundersökning ges aldrig lugnande medel.