ADRESS S:a Järnvägsgatan 50 931 32 Skellefteå
KONTAKT E-post: reception@gbdjurklinik.se Tel: 0910-560 04
© Djurkliniken i Skellefteå
HUDUTREDNING Hudtumörer och cystor Snabbdiagnostik kan göras direkt på kliniken med cytologi. Klåda Utredning med avseende på eventuella parasiter görs direkt på kliniken. Allergier Vid misstänkt fodermedelsallergi måste man göra en eliminationsdiet, som kan vara både tidskrävande och jobbig. Syftet med utredningen är inte att ta reda på vad djuret är allergiskt mot utan om det överhuvudtaget reagerar mot något i utfodringen. Eliminationsdieten utesluter i möjligaste mån sådana ämnen och innehåller i stället sådana fodermedel som hunden normalt inte äter. Ett sätt att göra en eliminationsdiet är att använda färdiga, specialkomponerade allergifoder. Ett annat sätt är att laga egen mat till djuret. Det ska då vara mat som djuret aldrig har ätit tidigare med både en ny proteinkälla och en ny kolhydratkälla, Vid övriga allergiska hudproblem undersöks djurets päls och hud noga och olika prover, (t ex blodprover eller cellprover från huden) tas som skrapprov eller som s.k. hudbiopsi. Har djuret kala fläckar utan klåda tas alltid biopsi. Proverna analyseras sedan på speciallaboratorium.
TANDVÅRD Vi hjälper till med undersökning av Ditt djurs tandstatus. Det är ofta svårt att på ett bra sätt undersöka munhåla och tänder hos hund och katt om djuret är vaket, därför kan man ibland sedera djuret. En ordentlig undersökning av tändernas och tandköttets tillstånd måste ibland kombineras med en röntgenundersökning. Vi utför också munsanering. Det innebär att vi rengör tänderna med ultraljud från tandsten samt putsar tänderna efteråt. Lösa tänder tas bort. Om saneringen är genomgripande ligger katten eller hunden sövd med andningstub i luftstrupen för att förhindra att något av det lossade materialet hamnar i lungorna. Speciella tuggben för tandhygien finns och kan vara bra men räcker sällan för att helt säkerställa god munhygien. Torrfoder ger också en viss mekanisk rengöring av tänderna jämfört med våtfoder. Tandsten och tandlossning kan effektivt förebyggas genom regelbunden tandborstning.
DJURKLINIKEN i Skellefteå
ADRESS S:a Järnvägsg. 50 931 32 Skellefteå
© Djurkliniken i Skellefteå
KONTAKT E-post: reception@gbdjurklinik.se Tel: 0910-560 04
Hudtumörer och cystor Snabbdiagnostik kan göras direkt på kliniken med cytologi. Klåda Utredning med avseende på eventuella parasiter görs direkt på kliniken. Allergier Vid misstänkt fodermedelsallergi måste man göra en eliminationsdiet, som kan vara både tidskrävande och jobbig. Syftet med utredningen är inte att ta reda på vad djuret är allergiskt mot utan om det överhuvudtaget reagerar mot något i utfodringen. Eliminationsdieten utesluter i möjligaste mån sådana ämnen och innehåller i stället sådana fodermedel som hunden normalt inte äter. Ett sätt att göra en eliminationsdiet är att använda färdiga, specialkomponerade allergifoder. Ett annat sätt är att laga egen mat till djuret. Det ska då vara mat som djuret aldrig har ätit tidigare med både en ny proteinkälla och en ny kolhydratkälla, Vid övriga allergiska hudproblem undersöks djurets päls och hud noga och olika prover, (t ex blodprover eller cellprover från huden) tas som skrapprov eller som s.k. hudbiopsi. Har djuret kala fläckar utan klåda tas alltid biopsi. Proverna analyseras sedan på speciallaboratorium.
HUDUTREDNING
TANDVÅRD
Vi hjälper till med undersökning av Ditt djurs tandstatus. Det är ofta svårt att på ett bra sätt undersöka munhåla och tänder hos hund och katt om djuret är vaket, därför kan man ibland sedera djuret. En ordentlig undersökning av tändernas och tandköttets tillstånd måste ibland kombineras med en röntgenundersökning. Vi utför också munsanering. Det innebär att vi rengör tänderna med ultraljud från tand- sten samt putsar tänderna efteråt. Lösa tänder tas bort. Om saneringen är genom- gripande ligger katten eller hunden sövd med andningstub i luftstrupen för att för- hindra att något av det lossade materialet hamnar i lungorna. Speciella tuggben för tandhygien finns och kan vara bra men räcker sällan för att helt säkerställa god munhygien. Torrfoder ger också en viss mekanisk rengöring av tänder- na jämfört med våtfoder. Tandsten och tand- lossning kan effektivt förebyggas genom regelbunden tandborstning.
DJURKLINIKEN i Skellefteå