ADRESS S:a Järnvägsgatan 50 931 32 Skellefteå
KONTAKT E-post: reception@gbdjurklinik.se Tel: 0910-560 04
© Djurkliniken i Skellefteå

Lämna inte din hund i bilen en varm sommardag!

Det behövs inte så höga temperaturer ute för att det ska bli varmt i en parkerad bil. När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund. Luftcirkulationen blir ändå otillräcklig och temperaturen alldeles för hög. Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning. När hunden blir för varm börjar den flåsa och efter en kort stund blir den stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård. Om man ser att hunden bara är lättare medtagen kan man kyla den med vatten, blöta handdukar eller ett bad i närmaste vattendrag. Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först ha kylt ner hunden, bege sig till veterinär.
ANVÄND TRANSPORTBUR!
DJUR I BIL
Katter kan också få värmeslag! Katter kan inte svettas som vi människor gör. De flämtar eller slickar sig för att kyla ner kroppen, men om det är mycket varmt hjälper inte detta mycket. Katter tål värme bättre än hundar, men även katter kan drabbas av värmeslag och bör inte heller lämnas i varma bilar. En katts kroppstemperatur ligger normalt mellan 38°C och 39°C. Vid värmeslag stiger kroppstemperaturen över det normala och i allvarliga fall kan den även överstiga 41°C. Kontakta alltid veterinär om din katt drabbats av värmeslag.
VINTER I BIL
DJURKLINIKEN i Skellefteå
ADRESS S:a Järnvägsg. 50 931 32 Skellefteå
© Djurkliniken i Skellefteå
KONTAKT E-post: reception@gbdjurklinik.se Tel: 0910-560 04
DJUR I BIL

Lämna inte din hund i bilen en varm

sommardag!

Det behövs inte så höga temperaturer ute för att det ska bli varmt i en parkerad bil. När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund. Luftcirkulationen blir ändå otillräcklig och temperaturen alldeles för hög. Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning. När hunden blir för varm börjar den flåsa och efter en kort stund blir den stressad, tempera- turen stiger och hunden får en cirkulations- kollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård. Om man ser att hunden bara är lättare medtagen kan man kyla den med vatten, blöta handdukar eller ett bad i när- maste vattendrag. Skulle hunden vara okon- taktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först ha kylt ner hunden, bege sig till veterinär.
Katter kan också få värmeslag! Katter kan inte svettas som vi människor gör. De flämtar eller slickar sig för att kyla ner kroppen, men om det är mycket varmt hjälper inte detta mycket. Katter tål värme bättre än hundar, men även katter kan drabbas av värmeslag och bör inte heller lämnas i varma bilar. En katts kropps-temperatur ligger normalt mellan 38°C och 39°C. Vid värmeslag stiger kroppstempera-turen över det normala och i allvarliga fall kan den även överstiga 41°C. Kontakta alltid veterinär om din katt drabbats av värmeslag.
ANVÄND TRANSPORTBUR!
VINTER I BIL
DJURKLINIKEN i Skellefteå